A Dargay Attila által rendezett magyar alkotás Fazekas Mihály azonos című műve alapján készült, a forgatókönyvet Dargay Attila mellett Nepp József és Romhányi József írta. A rendező úgy érezte, a Lúdas Matyi nem épp a gyermekeknek szóló vidám, kalandos történet, - s mivel ő szerette megnevettetni a legfiatalabb nézőket - ezért igyekezett fellazítani az eredeti sztorit. A korábbi tervek szerint helyet kapott volna a filmben egy tortacsata, és beszélő liba is. A végleges forgatókönyvet végül kilenc változat előzte meg.

„Fél kerékkel rohantunk Tapolcára”

Dargay Attila az első időszakban képtelen volt rajzolni. "Abban az időben vettünk egy présházat a Balatonnál, ahol mellmagasságig ért a fű és a vadvirág. A férjem egy csokorral akart nekem kedveskedni, ezért nekiállt egy dupla élű fémtőrrel virágot vágni, de az egyik ujjának egy darabkája bánta... Matolcsy György meghirdette a figuratervet és végül Jankovics Marcell pályázatát fogadták el” – emlékezett vissza Henrik Irén operatőr, Dargay Attila özvegye.

„Nehéz szülés volt. Dargay elvtárs, fantasztikus! Csak...mindig volt egy csak… Jobban ki kellett dolgozni Matyi jellemfejlődését” – idézte fel Henrik Irén.

Mint mondta, a szabadságukat Zánkán töltötték, ahová magukkal vitték a Lúdas Matyi képes forgatkönyvének variációit. „Szabtunk-varrtunk. Itt volt a testvérünk Kanadából, őt is befogtuk. Az egész nyár azzal telt, hogy felépítettük a képes forgatókönyvet” – mesélte.

Dargay Attila első nagyjátékfilmjét 1977-ben mutatták be az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol hatalmas sikert aratott. A figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönözték a hangjukat, az alkotásban Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás zenéje csendül fel.

A születésnapi vetítésre április 1-jén, 15 órakor kerül sor a Nemzeti Uránia Filmszínházban, ahol az érdeklődők találkozhatnak az alkotókkal.

Az ünnepi eseményre számos meglepetéssel és egy kísérőfilmmel készülnek a szervezők.