Eltűnt Vivaldi-darabok

Fritz Kreisler amerikai hegedűművész európai turnéra indult az 1910-es években. Koncertjei során klasszikus darabokat saját szerzeményeivel is elegyített. Lehurrogták miatta: úgy néztek rá a kritikusok, mint aki becsmérli a nagy öregek munkáját.

Később más újdonságok is bekerültek a repertoárjába: azt állította, hogy egy kolostorban talált rá olyan Vivaldi-kottákra, amelyek sosem láttak napvilágot korábban. Amikor ezt színpadra vitte, már imádták a kritikusok.

A kottáknak persze közük sem volt Vivaldihoz. Kreisler írta őket. A 60. születésnapján fedte fel az igazságot – azért tette mindezt, mert szerette volt a saját műveit is játszani a színpadon, de máshogy nem volt rá módja.

A feloldódó fürdőruha

A 20-as években járta be a francia sajtót egy, a riviérán nyaraló brit milliomos története, aki sós vízben oldódó fürdőruhát adott nőkre. A nyaralójába meghívott csinos lányok is ezt viselték, és ledöbbentek, hogy mi történt, amikor a férfi felajánlására becsobbantak a tengerbe.

Legalábbis ez a hír járta, de soha senki nem látta az anyagot, amiből ilyet lehetne készíteni. Ennek ellenére több hullámban is megjárta a sajtót: a 30-as és a 60-as években is újra felkapták a sztorit.

A Horn-papírok

1932-ben kezdődött a történelmi jelentőségűnek vélt, de hamis dokumentumok története. Több újságnak is azt állította W. F. Horn, hogy hatalmas családi örökséget talált meg a háza területén – családfa, hivatalos dokumentumok, térképek és naplók voltak közte. Azt gyanították, hogy a nyugati part első telepeseitől származnak.

Horn azt mondta, hogy olyan állapotban vannak a dokumentumok, hogy nem tudja megmutatni senkinek, csak az általa készített másolatokat. Amerika-szerte felkapták a sztorit, több államot bejárt vele, beszédeket, előadásokat tartott róluk.

Nemcsak családi emlékek, hanem történelmi jellegű írások is voltak közte, többek között egy olyan, 12 ezer áldozatot követelő csatáról is, amely kapcsán semmilyen más ismert dokumentációról nem tudtak a kutatók.

Amikor Horn végre beadta a derekát és megmutatta szakértőknek az eredetinek vélt dokumentumokat, megállapították róla, hogy hamisak.