Mézga család
Az 1968-ban bemutatott mese a legnépszerűbb magyar televíziós rajzfilmsorozatok egyike, hisz Németországban, Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban és Szlovákiában is nagy sikerrel sugározták , sőt a 2004-es ismétlést több mint félmillióan nézték. A mese főhőse a 12 éves Aladár, aki zseniális képességekkel van megáldva: olyan készülékeket bütyköl, amelyekkel akár űrutazásokra viszi a pereputtyát, máskor 30. századi leszármazottjával lép kapcsolatba. Családtagjai azonban csak a legritkább esetben tudnak jól bánni az új eszközökkel, így mindig Aladáron a sor, hogy kihúzza őket a csávából. Aladár egyetlen hű szövetségese Blöki kutyája. A család további tagjai közé tartozik az ügyefogyott apa (Mézga Géza), a nem túl erős idegzetű anya (Mézga Gézáné szül. Rezovits Paula), a hígagyú nővér (Kriszta) és a macska (Maffia). Fontos szereplők még az ingerlékeny szomszéd (Máris), valamint a sokat emlegetett Hufnágel Pisti, akihez Paula első vőlegénye volt.

Frakk, a macskák réme
A sorozat főszereplője Frakk, egy magyar vizsla, Károly bácsi kedvence, aki ki nem állhatja Irma néni két cicáját, Lukréciát és Szerénkét. A mese forgatókönyvét Bálint Ágnes írta, aki a szereplőket a való életből vette. Bálint Ágnes orvos vejének, dr. Sárvári Andrásnak volt egy vizslája. Az orvos egy kórház udvarán látta meg a kísérletezés céljából odaszállított állatot, megsajnálta és egy százasért megvásárolta a sintértől. A nevek is a való életből erednek, hisz az írónő szomszédjának kutyáját hívták Frakknak, míg Lukrécia és Szerénke az írónő két macskája volt. A rajzfilmsorozat négy szériából áll, az első epizódot 1972. december 23-án sugározták.

Vízipók-csodapók
A 4 évadnyi, 40 részt megélő mese írója Dr. Kertész György. A mese két főszereplője Vízipók és a Keresztespók. Vízipók otthona a vízalatti Kristálypalota, amit barátja Keresztespók eleinte kicsit furcsáll, ám később megtanulja elfogadni barátja furcsaságait. A mesében számos élőlény feltűnik még, mint például az algaszedő vízicsigák, Katica, kis hangyák, méhecske, háton úszó poloska, Nünüke és az ormányosbogár. Kalandjaik során még találkoznak Csíbor bácsival, Rák apóval, kecskebékával, hőscincérrel, tegzesekkel és egyéb lakóival a rovarvilágnak. A sorozat tehát a különbségek elfogadására tanít s emellett a élővilág egy részét is próbálja megismertetni a gyerekekkel.

A kockásfülű nyúl
Napjaink egyik kultuszfigurája a kockásfülű nyúl, eredetileg egy mese főszereplője volt. A mindössze 26 részes sorozat 1975 és 1978 között a Pannónia Filmstúdióban készült, rendezője Richly Zsolt, forgatókönyvírója Marék Veronika volt.
A különleges tulajdonságokkal felruházott hős hosszú füleit összecsavarva propellernek használta és így repülni is tudott. A néhány perces epizódokban a nyúl az örök konfliktusmegoldó, akit különleges képességei mellett belső tulajdonságai is segítenek. A sorozat többi hőse: Kriszta, Menyus, Kistöfi és „Mozdony” . A mesét közel 90 országban mutatták be.