A Futrinka utca fekete-fehér, magyar televíziós bábfilmsorozat, amely 1979-ben készült, és a Mi újság a Futrinka utcában? című sorozat folytatása.

Előbbi az első Bálint Ágnes által jegyzett, kimondottan a televízió számára gyártott úgynevezett kesztyűbábos filmsorozat volt.

„Főnöki parancsra indítanunk kellett a Nagyapó című műsort, amelyben Nagyapó például elmagyarázta a gyerekeknek, hogyan megy be a házba a vízvezeték. Ez megint igen unalmas volt nekem. Kitaláltam, hogy legyen a Nagyapónak egy cicája: a Cicamica... Aztán becsempésztünk egy kutyát is: a Morzsit. Meg egy rongybabát, akit Nagyapó nyaralásból hazajövet hozott magával: a Böbe babát. És amikor megvolt a három figura, akkor jött az ötlet, kellene egy utca is, ahol lakhatnának, ők is, mások is. Akkor indult a Futrinka utca, havonta egyszer, fél órában. A bábokat Bródy Vera és Lévai Sándor tervezte” – mesélt az alkotás megszületéséről Bálint Ágnes a 60-as évek közepén.

Bálint Ágnes amúgy több rajzfílmet és bábfilmet is jegyzett, a legnépszerűbbek ezek közül a Vízipók csodapók, a Mazsola és Tádé, vagy például a Kukori és Kotkoda voltak.

(Forrás:szodasszifon.hu;wikipedia.org,origo.hu/Fotó:pinterest )