A rajzfilm címszereplője Vuk, a kis róka, akinek családját lemészárolja a vadász - símabőrű - majd nagybájta neveli fel. Vuk számos kalandon megy keresztül, megismerkedik a vadászat rejtelmeivel, az erdővel, a veszéllyel és persze a szerelemmel is. Előszőr 1981. április 19. és 20. között vetítették le, egész estés filmként pedig 1981. december 10-én mutatták be a mozikban. A rajzfilm története nagy vonalakban követi a regény történetét, néhol egyszerűsítve, máshol vidám jelenetekkel, és motívumokkal kiegészítve azt.

A Macskafogó (1986) mellett ez az egyik legszélesebb körben ismert, és elismert magyar „rajzfilm-klasszikus”. A történetből készült egész estés mozifilmes és tv-sorozat-változat is, minimális különbségekkel. A rajzfilmnek 2008. április 17-ére készült el a folytatása, a Kis Vuk című 3D-s számítógépes animációs film, Gát György és Uzsák János rendezésében, ám ez közel sem volt annyira színvonalas és népszerű sem az elődhöz képest.

A Vuk 1981-ben bemutatott egész estés magyar rajzfilm, amely Fekete István Vuk című regénye alapján készült. A forgatókönyvet Dargay Attila, Imre István és Tarbay Ede írta, a rajzfilmet Dargay Attila rendezte, zenéjét Wolf Péter szerezte, a producerei Budai György és Imre István voltak.