Az idő urai rajzfílm egy 1982-ben bemutatott egész estés francia–magyar koprodukcióban készült legendás sci-fi alkotás, amely Stefan Wul 1958-ban íródott L’Orphelin de Perdide - „A Perdide bolygó árvája” című kultikus regénye alapján készült. A forgatókönyvet Jean Giraud írta, filmet René Laloux rendezte, a zenéjét Jean-Pierre Bourtayre, Pierre Tardy és Christian Zanesi szerezte, a producere Jacques Dercourt és Roland Gritti volt. Franciaországban 1982. március 21-én, Magyarországon 1983. szeptember 29-én mutatták be a mozikban. A filmet Moebius látványtervei keltették életre, és a Pannónia Filmstúdió művészei népesítették be fantasztikus lényekkel, felejthetetlen kreatúrákkal.

A történet egy kisfiúról, Pielről szól, aki egy veszélyes, lakatlan bolygón, a Perdide-en ragadt, miután apja meghalt egy balesetben. Apja egyik barátja, Jaffar, egy űrhajó kapitánya a megmentésére igyekszik, miközben hajója fedélzetén egy bolygó száműzött hercegét (Matton) és annak feleségét (Belle) szállítja. A gonosz herceg megpróbálja megakadályozni, hogy Jaffar leszálljon a Perdide-en, mert ez nagy kitérőt jelent nekik. Persze a kisfiút sikerül kimenekíteni a bolygóról, ám az akció során számos kalandot élnek át a főszereplők.

A rajzfílm számos díjat bezsepelt, minden sci-fi rajongó fiatalnak melegen ajánlott, hiszen mára a filmtörténelem egy része lett, igazi klasszikus, amely a mai fiatalok által is fogyasztható és nézhető, hiszen látványvilága is megelőzte a korát.

(Forrás:szodasszifon.hu; wikipedia.org/Fotó:twitter)