Még az egykor utált ételek is sokkal finomabbak most, felnőtt fejjel. Milyen jó visszagondolni a nagyszüleinknél töltött nyarakra, a kalandokra, a nagyszülőkre, a helyszínre. A családtagokkal felidézve csomó emlék akkor pattan ki a fejünkből, amikor beszélgetni kezdünk személyekről, eseményekről, helyekről.

Nem azt jelenti, hogy a múltban élünk, de igenis jól esik a kellemes emlékekkel foglalkozni. Egy családi beszélgetést sokkal színesebbé lehet tenni, ha mindenki visszaemlékszik egy-egy történésre, különösképpen azért, mert mindenki egy kicsit máshogy emlékszik. Hozzáteszünk pluszokat a történethez, olyat, amelyre a másik nem is emlékszik, és persze fordítva is igaz lehet.

Nekiülhetünk megnézni egy egykor kamerával rögzített videofelvételt. Olyan személyeket is találhatunk a szalagon vagy a lemezen, aki már régóta nincs közöttünk. Sebeket téphet fel, miközben jó látni újból azt, aki nagyon hiányzik.

Nemcsak a videofelvételek alkalmasak a nosztalgiázásra, hanem a fotók is. Nem véletlenül rendezgettük albumba olyan szépen az előhívatott fotókat. Ma már sokkal inkább digitális formában, valamilyen adathordozón szerepelnek a fotók, de a múltidézéshez ugyanúgy jó lehet.

A múltat felidézni úgy is lehet, hogy a fiatalságunk idején divatos zenéket hallgatunk. Szinte újból szerelmes, bohókás tininek érezzük magunkat, és eszünkbe juthatnak olyan kalandok, amelyeket átéltünk. A retro diszkók is megadhatják ezt az érzést.

Nosztalgiázásra adhat okot egy olyan helyszín felkeresése, amelyhez régi élmények fűződnek, és vannak olyan múzeumok, amelyek csupa olyan tárgyakat állítanak ki az érdeklődőknek, amelyek a múltban használatosak voltak.

Nosztalgikus élményekhez juttathat egy olyan könyv újraolvasása, amelyet még tiniként, fiatal felnőttként olvasott az ember. És persze visszamehetünk a gyermekkorunkba, ha olyan játékokkal találkozunk, amelyekkel annak idején játszottunk, vagy csak áhítoztunk róla.

A nosztalgiázás nemhogy rossz, hanem egyenesen jótékony, mert csökkenti az emberben a stresszt, a szorongást, és még a magányosságra is gyógyír lehet.

Merj csak nyugodtan visszaemlékezni az életed egykori történéseire. Ilyenkor magadban felidézheted azt a személyt, aki már nem lehet veled. Visszatérhetsz olyan helyszínekre képzeletben vagy akár ténylegesen is, ahol már rég nem voltál, de jó emlék köt hozzá.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=asIgTqeodLs