A tésztához:

  • 25 dkg liszt + a forma lisztezéséhez
  • 25 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 1,5 dl meleg víz
  • 1,5 dl olaj
  • 1 cs. sütőpor
  • 4 ek. kakaópor (a kakaós részhez)

A krémhez:

  • 25 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 20 dkg porcukor
  • 4 dkg (1 csomag) puncsos pudingpor
  • 4 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor

A mázhoz:

  • 25-30 dkg étcsokoládé
  • 3-4 ek. olaj

A tésztához a porcukor felét simára keverjük a tojássárgájával, a vízzel, az olajjal, a liszttel és a sütőporral. A tojásfehérjét a porcukor másik felével kemény habbá verjük. A két részt óvatosan összekeverjük.
A tésztát kettéosztjuk, az egyik felét egy vajazott-lisztezett őzgerincformába töltjük. A másik felét a kakaóporral elkeverve szintén egy (másik) őzgerincformába töltjük. 180 fokos sütőben mindkettőt kb. 25-30 percig sütjük. Kiborítjuk őket, és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a vajat és a porcukrot kihabosítjuk. A pudingport összekeverjük a kristálycukorral, majd a tejet hozzáadva sűrű krémmé főzzük, és lehűtjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kihabosított vajat.
A kihűlt tésztákat a gerincek mentén felszeleteljük. Minden egyes tésztalapocskát megkenünk a puncsos krémmel, majd felváltva egymás mellé helyezzük: egy sima tésztalap, egy csokoládés, közte a puncskrém. Ha kész, hűtőben dermesztjük.
A mázhoz az étcsokoládét az olajjal gőz felett megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a méteres kalácsot. Dermedés után ferdén szeleteljük, így kapjuk meg a képen látható csíkokat.