Tekeredik a kígyó

vonulós játék
A játékosok egymás kezét fogják. Az első elindul, és csigavonalban elkezdi feltekerni a sort. Énekelnek: “Tekeredik a kígyó, rétes akar lenni. Tekeredik a rétes, kígyó akar lenni.” Amikor teljesen betekeredtek, akkor az utolsó játékos – éneklés közben – elkezdi kitekerni a sort.

Bújj, bújj zöld ág

vonulós játék
Két játékos kaput alkot. A többiek összefogódzva, láncot alkotva, hol az egyik, hol pedig a másik “kapufélfát” megkerülve bújnak át a kapu alatt folyamatosan. Énekelnek: “Bújj, bújj zöld ág, zöld levelecske. Nyitva van az arany kapu, csak bújjatok rajta. Rajta, rajta, leszakadt a pajta, bennmaradt a macska.” Amikor ideérnek az éneklésben, a kaput tartók hirtelen leeresztik a kezüket. Ahol elvágják a láncot, az a két játékos lesz a kapus.

Kidobós játékok

Mi kiütőnek hívtuk, és nagyon szerettük játszani a nagyszünetben is. Két csapat volt, közéjük húzunk a földön két párhuzamos vonalat, egymástól 3-4 méter távolságra. A két csapat a vonalak mögött helyezkedik el, egymással szemben. A labda azoknál van, akik menekülni fognak. Odadobják a labdát a másik csapatnak, és már menekülnek is. Aki elkapja a labdát, előreszalad a vonalig, ahonnan meg kell céloznia valakit az ellenség csapatából. Akit eltalál, az kiesik, és a csapat ismét dobhat. Ha nem talál el senkit, akkor a dobó esik ki, a labdát pedig átdobják az ellenfélnek, és már menekülnek is. Az a csapat veszít, akinek a játékosai előbb elfogynak.